Pse më shumë burrat se sa gratë kanë humbje të dëgjimit?

A e dini se më shumë meshkuj se femra vuajnë nga humbja e dëgjimit? Arsyet nuk janë biologjike por për shkak të faktorëve të stilit të jetesës.

Degradimi natyror i dëgjimit mund të intensifikohet ose zvogëlohet në varësi të veprimeve tona . Qëndrimi pranë zhurmës së tepërt, puna në kushte me zë të lartë dhe madje edhe zakone të këqija si pirja e duhanit mund të ndikojnë në aftësinë  për të dëgjuar më vonë në jetë. Për këto shkaqe , të qenit aktiv në mbrojtjen e veshëve  është një nga të vetmet gjëra që mund të bëni për të parandaluar në mënyrë efektive humbjen e dëgjimit.

Megjithatë, shumë njerëz neglizhojnë përdorimin e mbrojtjes adekuate kur janë pranë tingujve të lartë. Kjo zhurmë e tepruar mund ta rraskapitë dëgjimin  me kalimin e kohës, duke çuar në humbje të dëgjimit. Ndonëse kjo nuk është e pazakontë, shumë meshkuj e gjejnë veten në situata të zhurmshme më shpesh sesa femrat. Kjo ndarje ndodh si në vendin e punës ashtu edhe gjatë kohës së lirë.

Profesione të ndryshme.

Ndërsa shumë gra kanë hyrë me sukses në fushat e dominuara nga meshkujt, ka ende disa profesione që janë kryesisht meshkuj. Ndërtimi është një shembull. Të rrethuar nga makineri të rënda, vegla elektrike dhe çekiç, ata që punojnë në ndërtim ballafaqohen rregullisht me zhurmë të fortë e të zgjatur në kohë. Nëse ata punojnë çdo ditë për shumë vite, kjo mund të kontribuojë shumë në humbjen e dëgjimit vonë në jetë.

Shumë më tepër burra sesa gra shërbejnë në ushtri, ku të shtënat me armë zjarri dhe të bërtiturat nuk janë tinguj të pazakontë. Një burrë që punon në industrinë e kamionëve mund të ndeshet gjithashtu me zhurmë të fortë, së bashku me mekanikën, prodhimin dhe forma të tjera të punës. Ndërsa gratë në këto fusha përjetojnë të njëjtin nivel të degradimit të dëgjimit nëse punojnë në këto vende pune.

Hobitë e ndryshme

Rrotullimi i një motoçiklete, zhurma e një stërvitjeje dhe të shtënat me armë zjarri janë të gjitha zhurma të forta që mund të kenë një ndikim negativ në dëgjimin. Nëse këto tinguj përsëriten shpesh, mund të shkaktojnë një dëm serioz. Edhe tingulli i lartë i një kositëse në lëndinë mund të dëmtojë  veshët, veçanërisht nëse kositni  çdo javë për vite me radhë. Shumë burra e shohin veten të tërhequr nga mjediset e zhurmshme në kohën e tyre të lirë, duke përfshirë garat me makina, lojërat sportive dhe koncertet rock. Nuk ka asnjë mënyrë për t’i shpëtuar zhurmës në këto mjedise, gjë që e bën të nevojshme mbrojtjen e dëgjimit. Megjithatë, shumë meshkuj zgjedhin të anashkalojnë mbrojtjen e veshëve.

Si të parandaloni humbjen e dëgjimit tek meshkujt?

Për të shmangur humbjen e dëgjimit, Signia rekomandon investimin në një palë tapa veshësh të rehatshëm dhe të besueshëm. Këto shpesh vijnë me kuti mbajtëse, në mënyrë që të mund të ruhen në vende lehtësisht të arritshme. Ato mund të bëhen me materiale të ndryshme, duke përfshirë shkumën dhe dyllin, dhe shumica e farmacive kanë një formë të mbrojtjes së veshit.

Nëse keni shqetësime për shëndetin tuaj të veshit ose dëshironi të inkurajoni një të afërm që të përmirësojë dëgjimin e tij, kryerja e një testi dëgjimi është hapi i parë. Nëse keni dëmtime në veshët tuaj, një audiogramë mund të ndihmojë në përcaktimin se sa i lehtë ose i rëndë është problemi. Sidoqoftë, kjo nuk zëvendëson një ekzaminim professional (vizitë te mjeku Otorinolaringolog), por mund të shërbejë si një tregues i vlefshëm paraprak.

 

Signia Hearing Aids