Blog – Sa ndikon Humbja e dëgjimit në tru?

Truri është qendra që komandon të gjithë veprimtarinë e trupit tonë, por mund të ndikohet nga sëmundje të ndryshme. Humbja e dëgjimit ndikon në aftësinë tonë për të dëgjuar, por mund të çojë edhe në ndryshime në tru.


Humbja e dëgjimit mund të ndodhë te çdo njeri, pa marrë parasysh moshën ose rracën e tyre. Për shkak se humbja e dëgjimit ndikon në kaq shumë aspekte të jetës së njerëzve, ka pasur shumë studime për të eksploruar se çfarë pëson truri. Rezultatet tregojnë se si truri mund të ndryshojë për të kompensuar shqisat e humbura.
• Riorganizimi i kores trunore
Ky fakt nuk është një proçes i ndërlikuar. Kur ndodh humbja e dëgjimit, truri duhet të kompensojë në një farë mënyre ate çka humbet. Duke shtuar aktivitetin e shqisave të tjera si prekja dhe pamja, ky proçes çon në lodhje dhe ndikon negativisht në përqendrim. Kjo gjendje mund të shkaktojë efekte të dëmshme për funksionimin e trurit. Për shembull, kur një person përjeton humbjen e dëgjimit, zona e trurit që përpunon zërin fillon të përkeqësohet. Kjo krijon probleme në kuptimin e fjalës dhe gjuhës. Për shkak se truri duhet të mbikompensojë këtë dobësim të këtij funksioni, kjo zonë e trurit humbet aftësinë për të kuptuar fjalën e folur. Kjo mund të çojë në një mori problemesh të tjera, duke përfshirë përshpejtimin e problemeve të mundshme psiqike.
• Si mund të ndihmojnë aparatet e dëgjimit?
Në shumicën e rasteve, humbja e dëgjimit është një proçes gradual. Kjo e bën të vështirë identifikimin e hershëm, pasi personi nuk kupton tinguj të caktuar.
Aparatet e dëgjimit u mundësojnë njerëzve të dëgjojnë siç duhet, duke stimuluar qendrat e dëgjimit në tru. Nëse ato qendra nuk ngacmohen, me kohë shuhen.
• Trajtimi duhet të kryhet më herët
Ndërhyrja në fazat e hershme të humbjes së dëgjimit mund të parandalojë gjithashtu shuarjen e funksionit të qendrave të dëgjimit në tru. Për shkak se humbja e dëgjimit korrigjohet herët, nuk ka nevojë që truri të kryej kompensim të shqisave të tjera. Pra truri ruhet në gjendje të shëndetshme.
Pavarësisht rëndësisë së ndërhyrjes së hershme, shumë njerëz që vuajnë nga humbja e dëgjimit nuk kërkojnë trajtim. Disa madje as nuk e pranojnë se po vuajnë nga humbja e dëgjimit, ndërsa të tjerë e shmangin përballjen e problemit për arsye personale. Por duhet të dini se me kalimin e viteve, një vesh i patrajtuar përveç humbjes së dëgjimit, fillon të humbasë edhe aftësinë për të kuptuar fjalën e folur, e thënë ndryshe; dëgjon por nuk kupton. Ky moment është i pakorigjueshëm.
Zgjidhja? Ndërgjegjësimi dhe pro-aktiviteti në lidhje me humbjen e dëgjimit. Gjithkush, jo vetëm ata me humbje dëgjimi, duhet t’i nënshtrohen sëpaku një herë në vit provave dëgjimore, në veçanti ato subjekte që kanë filluar të kenë një rënie qoftë edhe të lehtë të aftësisë së dëgjimit

Blog – Diagnostikimi i fërshëllimës në veshë

Nëse përjetoni një zhurmë të vazhdueshme në vesh, duhet të vizitoheni nga një profesionist. Zhurma apo fërshëllima në veshë (tinnitus) mund të dëmtojë përqëndrimin e duhur gjatë bisedave, duke shkaktuar lodhje mendore dhe emocionale. Po kështu, pas një zhurme në veshë mund të mshihen edhe sëmundje të rënda, çka bën të domosdoshme diagnostikimin e hershëm të një sëmundje që ka si shenjë zhurmën e veshit.

· Si mund të diagnostikohet?

Çdo gjë fillon me mjekun tuaj të familjes, ose një specialist ORL. Si shumica e vizitave tek një profesionist mjekësor, vizita natyrisht do të përfshijë një bashkbizedim, ku ju do të paraqisni ankesën tuaj dhe të tjera shqetësime tuajat. Mandej mjeku do të bëjë kqyerjen e veshëve për mundësinë e ndonjë bllokimi apo sëmundje kronike të veshëve. Më tej bëhet matja e dëgjimit.

Pasi vihet diagnoza, mjeku ofron disa zgjidhje të mundshme sipas rastit. Nëse kemi të bëjmë me sëmundje të veshit të mesëm siç mund të jenë otiti i mesëm kronik, otoskleroza, etj., zgjidhja e mundshme është ndërhyrja kirurgjikale. Në raste të tjera kur vihet re një dëmtim i nervit të dëgjimit është i nevojshëm protezimi akustik, pra vendosja e një aparati dëgjimi, si për të maskuar zhurmën ashtu edhe për një dëgjim më të mirë.

· Si mund të më ndihmojë protezimi akustik?

Shumë njerëz me fërshëllimë në veshë përjetojnë lodhje, nervozizëm, pagjumësi dhe probleme të përqëndrimit para se të diagnostikohen. Sapo të diagnostikohet një dëmtim i nervit të dëgjmit apo shkaqe të tjera që kanë çuar në këtë gjëndje, mund të fillojë trajtimi. Kjo mund të përfshijë trajtimin e sëmundjes shkaktare e më tej aparate dëgjimi, zhurmues ose maskues.

Nëse mendoni se mund të jeni duke vuajtur nga fërshëllimë në vesh, kërkoni ndihmë.