Blog – Si përmirësojnë balancën (ekuilibrin) aparatet e dëgjimit

Dëgjimi dhe shikimi janë dy shqisa të rëndësishme kur bëhet fjalë për ruajtjen e balancës tonë. Kjo shtron pyetjen: A mund të përdoren aparatet e dëgjimit për të përmirësuar balancën për njerëzit me rënie të aftësisë së dëgjimit?

Nëse keni kaluar ndonjëherë nga drita për të lëvizur në errësirë, kjo ka ndikuar në aftësinë tuaj për të mbajtur ekuilibrin, aq më tepër kur një nga këto shqisa nuk funksionon sa duhet. Vështirësia e shikimit, bën që ju të jeni të detyruar të mbështeteni në shqisa të tjera për të ruajtur drejtqëndrimin. Po kështu i njëjti koncept vlen edhe për dëgjimin. Njerëzit me probleme të veshit të brëndshëm vuajnë nga humbja e ekuilibrit, por edhe ata me humbje dëgjimi mund të përjetojnë një ekuilibër më të dobët se ata me dëgjim të plotë.

  • Bilanci i një studimi

Një studim nga Shkolla e Mjekësisë e Universitetit të Uashingtonit përcaktoi se aftësia jonë për të dëgjuar kontribuon shumë në aftësinë tonë për të ruajtur mbajtjen e ekuilibrit. Studimi përfshinte 140 pjesëmarrës, të gjithë persona të moshuar me humbje të dëgjimit. Testet janë përdorur për të vlerësuar nëse dëgjimi i tyre ka kontribuar në ndjenjën e tyre të balancimit.  Pjesëmarrësit janë orientuar shumë më mirë duke mbajtur aparate dëgjimi se sa pa to.

Për këto persona me humbje dëgjimi është shumë më e vështirë të mbahet ekuilibri gjatë ecjes, drejtimit dhe aktivitetit fizik pa korigjimin e aftësisë së dëgjimit.

  • Si mund të ndihmojnë aparatet e dëgjimit?

Për shkak se pajisjet dëgjimore përmirësojnë cilësinë dhe sasinë e zërit që arrin në vesh, kjo i jep trurit një ide më të mirë për njohjen e mjedisit rrethues. Njerëzit janë në gjëndje të identifikojnë çdo lloj zhurme rreth tyre, gjë që kontribuon në ruajtjen e ekuilibrit të tyre. Njeriu sheh përpara ose detyrohet të kthejë kokën për të parë anash, por veshët tanë mund të dëgjojnë në të gjitha drejtimet.

Në studimin që përmendëm më lart, bilanci i pjesëmarrësve u përmirësua kur aparatet e dëgjimit u aktivizuan. Ata ishin në gjendje të identifikonin mjedisin përreth dhe ishin më të vëmendshëm. Kjo nënkupton që ekuilibri i tyre gjatë ecjes, lëvizjes dhe uljes së tyre u përmirësua me ndihmën e dëgjimit.

Siç u përmend më lart, pajisjet dëgjimore përmirësojnë ndjenjën tonë të vetëdijes hapësinore dhe sigurisë. Ata me aparate dëgjimi përjetojnë nivele më të ulëta të ankthit dhe paranojës, dhe nuk ndihen më të brengosur për mjedisin e tyre. Ka pasur gjithashtu studime që lidhin humbjen e dëgjimit me sëmundje mendore si depresioni, dhe aparatet e dëgjimit kanë ndihmuar në luftimin  dhe zbutjen e atyre simptomave.

 

Signia Hearing Aids

Blog – Humbja e Dëgjimit mund të çojë në rrëzime të rrezikshme

Humbja e Dëgjimit mund të çojë në rrëzime të rrezikshme

 

Humbja e dëgjimit paraqet rreziqe serioze për sigurinë tuaj. Njerëzit me humbje të dëgjimit përballen me një rrezik në rritje të rrëzimit, gjë që mund të rezultojë në lëndime traumatike të trupit dhe kokës. Ju duhet të mendoni për këto rreziqe të mundshme dhe të dini çfarë të bëni për të parandaluar rrëzimin.

  • Lidhja midis humbjes së dëgjimit dhe rrëzimit

Çdo rrëzim mund të jetë i rrezikshëm për shëndetin dhe mirëqenien e dikujt. Mund të ndodhin trauma të rëndësishme edhe në tru, edhe nëse rënia nuk duket shumë e rëndë ose nëse nuk ka simptoma menjëherë. Në fakt, në 90% e inçidenteve që rezultojnë nga rrëzimi, personi nuk humbet ndërgjegjen.

Hulumtimet nga Universiteti Johns Hopkins zbuluan se edhe humbja e lehtë e dëgjimit mund të rrisë rrezikun e rrëzimit. Me humbje më të madhe të dëgjimit, ky rrezik rritet.

Arsyeja? Bie ose humbet një nga shqisat e rëndësishme të orientimit dhe  burimet njohëse për të ruajtur ekuilibrin dhe ecjen. Këta faktorë i vënë njerëzit me humbje dëgjimi, veçanërisht individë të moshuar, në  rrezik më të lartë për t’u rrëzuar.

  • Si ndihmon aparati i dëgjimit

Kur përshtaten siç duhet aparatet e dëgjimit, individi bie në harmoni me mjedisin rrethues dhe është më i kujdesshëm ndaj rënies. Aparatet e dëgjimit gjithashtu ndihmojnë në dallimin e tingujve delikatë dhe drejtimin e tyre. Për shembull, një përdorues i aparatit të dëgjimit mund të dëgjojë më mirë një person, një kafshë apo një makinë që afrohet dhe të ruhet nga përplasja me te.

Një studim nga Shkolla e Mjekësisë e Universitetit të Uashingtonit zbuloi se aparatet e dëgjimit bëjnë më shumë sesa thjesht rritin vigjilencën. Kur  udhëzohen për të kryer testet e balancimit me dhe pa ndihmën e aparatit të dëgjimit, pjesëmarrësit mbajnë një ekuilibër më të mirë kur vënë aparatin e dëgjimit.

  • Përmirëso dëgjimin për të parandaluar rrëzimin

Traumat trupore janë edhe pasojë e një rrëzimi të keq te një person me rënie të aftësisë së dëgjimit. Për fat të mirë, rreziku mund të reduktohet duke përdorur aparatet e dëgjimit për të fituar vetëdije më të madhe për mjedisin rrethues dhe për të ruajtur ekuilibrin.

Nëse shqetësoheni se si humbja e dëgjimit mund të rrisë rrezikun e rrëzimit,  planifikoni një takim me një profesionist të dëgjimit.

 

Signia Hearing Aids