Blog – Lidhja midis tringëllimës së veshëve dhe demencës

Shumë studime kanë vënë në dukje lidhjen midis humbjes së dëgjimit dhe demencës (dukuria e harresës në disa të moshuar), por shumë njerëz ende pyesin nëse tringëllima në veshë ka ndonjë lidhje me këtë gjendje.

Studimet e fundit kanë treguar se ekziston një lidhje e pakundërshtueshme midis humbjes së dëgjimit dhe demencës tek pacientët e moshuar. Ndërsa dëgjimi i tyre përkeqësohet, ata mund të kenë probleme të ndërveprojnë me njerëzit. Shumë të moshuar që luftojnë për të komunikuar me anëtarët e familjes, miqtë mund të tërhiqen, gjë që mund të ketë një ndikim negativ në shëndetin e tyre. Është treguar se izolimi social rrit shfaqjen dhe efektet e demencës dhe humbja e dëgjimit mund të shkaktojë drejtpërdrejt izolim.

Ekziston edhe çështja e diagnozës së gabuar. Disa simptoma të humbjes së dëgjimit mund të keqinterpretohen si çmenduri. Në një rast, një grua u diagnostikua me një rast të rëndë të demencës. Pasi ajo u pajis me aparate dëgjimi, mjekët ishin në gjendje të përcaktonin se shumë nga simptomat e saj nuk ishin shkaktuar nga një gjendje mendore, por nga një problem dëgjimi.

Zbulimi i hershëm i humbjes së dëgjimit është thelbësor në këto raste. Pasi të diagnostikohet humbja e dëgjimit, mund të merren masa për të siguruar që shëndeti dhe mirëqenia e pacientit të trajtohet më mirë.  Aparatet e dëgjimit mund t’u lejojnë atyre mundësinë  për të komunikuar dhe një jetë më aktive shoqërore çka mund të ndihmojë në parandalimin e shfaqjes së demencës.

  • Tringëllima në veshë dhe humbja e dëgjimit

Jo çdo person që vuan nga tringëllima në veshë përjeton humbje dëgjimi, dhe jo çdo person me humbje dëgjimi ka tringëllimë në veshë. Megjithatë, këto dy kushte janë të lidhura në shumë raste. Shumë prej atyre që vuajnë nga humbja e dëgjimit të shkaktuar nga zhurma urbane apo industriale kanë raportuar zhurmë të zgjatur ose të vazhdueshme në veshët e tyre. Nuk është plotësisht e qartë pse humbja e dëgjimit të shkaktuar nga zhurma çon në tringëllimë në veshë, por ka të ngjarë të prekë koklenë (veshi i brendshëm).

Koklea është një organ në formë spirale në veshin e brendshëm. Pjesa e brendshme është e veshur me qeliza të ndjeshme ndaj zërit, që ju ndihmojnë të përpunoni atë që po dëgjoni. Kur koklea ekspozohet ndaj zhurmës së fortë, do të ndodhë tringëllima në veshë dhe humbja e dëgjimit. Shumë njerëz përjetojnë tringëllimë në veshë pas koncerteve, të shtënave  me armë zjarri ose zhurma të tjera të forta. Megjithatë, kur tringëllima vazhdon, do të bëhet problem për pacientin.

Ndërsa tringëllima në veshë dhe humbja e dëgjimit nuk janë të lidhura në thelb, ekziston një korrelacion i caktuar midis të dyjave. Pra, është e sigurt të thuhet se një person i moshuar që vuan nga humbja e dëgjimit mund të përjetojë edhe tringëllimë në veshë. Tringëllimë në veshë mund të shkaktojnë një mori problemesh më vete, shumë prej të cilave mund të përkeqësojnë simptomat e demencës.

  • Lidhja e tringëllimës në veshë dhe demenca

Tringëllima në veshë e bën të vështirë për shumë njerëz të pushojnë dhe të përqendrohen. Kjo vëmendje e vazhdueshme mund të shkaktojë lodhje mendore, rraskapitje dhe depresion. Pagjumësia dhe gjumi i trazuar janë lidhur gjithashtu me tringëllimën në veshë dhe mungesa e gjumit mund të ketë efekte serioze dhe të dëmshme për shëndetin e kujtdo. Kur kombinohet me izolimin social dhe mungesën e komunikimit që mund të shkaktojë humbja e dëgjimit, tringëllima në veshë mund të ndikojë thellë në shëndetin dhe mirëqenien e një personi të moshuar.

Tringëllima në veshë dhe humbja e dëgjimit gjithashtu bëjnë që truri të “riorganizohet”. Për të përballuar humbjen e dëgjimit, truri ndalon së kryeri disa funksione kompensimi. Zonat e trurit të dedikuara për kujtesën dhe përqendrimin janë të parat që humbasin, dhe humbja e këtyre funksioneve mund të çojë në shfaqjen e demencës.

  • Si mund të ndihmojnë aparatet e dëgjimit

Ndërsa Signia zhvillon vazhdimisht teknologjinë e saj të aparateve të dëgjimit, mundësitë për dëgjim më të mirë rriten. Aparatet e dëgjimit mund të kenë një ndikim thellësisht pozitiv tek të moshuarit, veçanërisht ata që dëshirojnë të komunikojnë dhe të dëgjojnë botën përreth tyre. Këto ndërveprime mund të përmirësojnë cilësinë e tyre të jetës dhe të parandalojnë izolimin dhe depresionin – dy faktorë që kanë një ndikim serioz në demencë.

Sa më herët të diagnostikohet humbja e dëgjimit dhe tringëllima në veshë, aq më shpejt mund të fillojë trajtimi. Merrni parasysh të vizitoni një profesionist të kujdesit të dëgjimit për një test dëgjimi dhe bisedoni me të dashurit tuaj rreth aparateve të dëgjimit. Dëgjimi më i mirë mund të përmirësojë ndërveprimet e sotme dhe shëndetin e ardhshëm.

 

Signia Hearing Aids

Leave a Comment

(0 Comments)

Your email address will not be published. Required fields are marked *