Blog – Pse burrat më shumë se gratë kanë humbje dëgjimi?

A e dini se burrat më shumë sesa gratë vuajnë nga humbja e dëgjimit? Arsyet nuk janë biologjike, por për shkak të faktorëve të jetesës.

Degradimi natyror i dëgjimit tonë mund të intensifikohet ose zvogëlohet në varësi të veprimeve tona . Duke qenë  të pranishëm pranë një zhurme  të tepruar, duke punuar në kushte me zë të lartë dhe madje edhe zakone të këqija si pirja e duhanit, mund të ndikojë në aftësinë tuaj për të dëgjuar. Për shkak të kësaj kërkohet  mbrojtja  e veshëve tuaj  si  një nga gjërat e vetme që mund të bëni për të parandaluar në mënyrë efektive humbjen e dëgjimit.

Megjithatë, shumë njerëz lënë pas dore përdorimin e mbrojtjes adekuate kur ata janë pranë  tingujve me zë të lartë. Kjo zhurmë e tepruar mund të dëmtojë dëgjimin tuaj me kalimin e kohës, duke çuar në humbjen e dëgjimit.

Ndërsa shumë gra kanë hyrë me sukses në fusha të dominuara nga meshkujt, ka ende disa profesione që dominohen  kryesisht  nga meshkuj. Ndërtimi është një shëmbull. Rrethuar me makineri  te rënda, mjetet e fuqisë dhe çekiçët, ata që punojnë në ndërtim, përballen rregullisht me zhurmë të lartë . Nëse ata punojnë çdo ditë e  për shumë vite, kjo mund të kontribuojë shumë në humbjen e dëgjimit më vonë.

Burrat më shumë sesa gratë shërbejnë në ushtri, ku zjarri dhe zhurma nuk janë tinguj të pazakontë. Një burrë që punon në industrinë e kamionëve mund të hasë gjithashtu zhurmë të rëndë, së bashku me mekanikën, prodhimin dhe format e tjera të punës. Vlen të përmendet industria e tekstileve, por në këtë rast preken më shumë gratë se sa burrat.

Nuk duhet harruar prania në koncertet rock apo qëndrimi pranë bokseve të muzikës në mjedise si dasma apo diku tjetër si muzika me zë të lartë në makinë, që shperqendron dhe vëmendjen. Faktor tjeter eshte perdorimi i kufjeve nga të rinjte, sidomos ata meshkuj.

Për të shmangur humbjen e dëgjimit, Signia këshillon përdorimin e tapave të sfungjerta apo prej dylli (earplugs) në mjediset me zhurmë të fortë . Është e këshillueshme kryerja e një audograme (matje dëgjimi) në të gjithë punonjësit që janë të ekspozuar në mjedise me zhurmë.

Leave a Comment

(0 Comments)

Your email address will not be published. Required fields are marked *